top of page
Пошук

Пульпіт та причини його виникнення

Станом на сьогоднішній день, відзначається тенденція звернень до стоматологів з пульпітом в 20% випадках від усіх звернень.



Які симптоми пульпіту?

Пульпіт проявляється типовими симптомами, які слід розуміти як явний сигнал для раннього відвідування стоматолога:

· зубний біль: пульпіт проявляється як тягнучий або пульсуючий зубний біль, який також може "віддавати" на всю щелепу;

· підвищена чутливість: подразнена пульпа зуба чутливо реагує на холод і спеку, іноді також на кисло-солодке. Крім того, біль посилюється при дотику, особливо при жуванні або під час тесту на постукування стоматологом.

· набряк: щока, збільшена в об'ємі, є поширеним симптомом запущеного пульпіту. Лімфатичні вузли на голові та шиї також можуть набрякати.

· утворення гною: хронічний пульпіт також може призвести до утворення гною.




4 основні причини розвитку пульпіту:

1. Запущений карієс.

Це найпоширеніша причина, по якій пацієнти вдаються в стоматологію з гострим болем. Чому так виходить, зрозуміло: пацієнт не вилікував карієс в стадії плями, тому він збільшується і руйнує тверді тканини зуба, і, як наслідок, з’являється гострий біль.

2. Неякісне лікування зуба.

Рідко, але таке теж трапляється. Наприклад, якщо лікар пошкодив нервові закінчення під час лікування зуба або неправильно обточив його.

Вплив хімпрепаратів.

Бувають ситуації, коли біль починається в результаті впливу ортофосфорної кислоти або антисептиків. У таких випадках, лікар коригує план лікування пацієнта.

4. Травми зуба.

Пульпіт дійсно може початися, якщо у пацієнта були травми або відколи зубної коронки. Такі травми призводять до утворення тріщин, через які проникають бактерії і поступово руйнують зуб.



Які існують види пульпіту?

Види запалення можуть відрізнятися залежно від загального стану здоров’я, віку, способу життя, гігієни порожнини рота та – не в останню чергу – від часу встановлення діагнозу.

Лікар робить перше важливе розрізнення щодо того, чи можна вилікувати запалення чи ні:

· Оборотний (виліковний): якщо пульпіт не прогресував занадто далеко. У разі необхідності власна імунна система організму піддається відповідному стоматологічному лікуванню - лікування карієсу і заміна пломби.

· Необоротний пульпіт: на запущеній стадії запалення пульпи зуба зазвичай не піддається лікуванню. У цьому випадку необхідно видалити запалену тканину і провести лікування кореневих каналів.


Методи боротьби з пульпітом

Для лікування найбільш поширеними 2 методи боротьби з даним захворюванням:

• хірургічний, що передбачає видалення запаленного нерва з наступним пломбуванням;

• біологічний, що дозволяє зберегти нерв цілим, шляхом використання протибактеріальних, а також препаратів, що містять кальцій і проходження фізіотерапевтичних процедур.

Пульпіт у дітей

Захворювання буває і у дорослих, і у дітей. Більш того, пульпіт на молочних зубах ще підступніше:

• емаль на молочних зубах тонше, тому захворювання протікає швидше. Карієс може дістатися до м’яких тканин всього за кілька тижнів;



• захворювання протікає безсимптомно в 50% випадків, тому часто лікування пульпіту на молочних зубах починається, коли у дітей вже з’являються серйозні ускладнення.

Саме тому не варто ігнорувати регулярні візити до дитячого лікаря і лікувати молочні зуби, які, як вважають деякі батьки, «все одно випадуть».

Завчасне звернення до стоматолога і лікування карієсу може попередити розвиток пульпіту у дітей та дорослих. Якщо ви відчули зубний біль - відразу записуйтеся на консультацію! Ми ретельно оглянемо ротову порожнину, зробимо рентген, визначимо джерело болю і призначимо лікування, яке підійде саме Вам.


コメント


bottom of page