top of page
Пошук

Аплікаційна та провідникова анастезія. В чому особливість?

Місцева анестезія в нашій стоматології поділяється на два види:

• Аплікаційна анестезія – це нанесення анестетика на певні ділянки слизової оболонки порожнини рота; як правило, препарат має форму гелю. Такий різновид знеболювання застосовується і для лікування дорослих, і в дитячій стоматології (наприклад, для безболісного введення голки перед ін’єкцією); • Провідникова анестезія блокує больові імпульси на ділянці крупного нерва, тому проводиться шляхом введення знеболюючого розчину за допомогою ін’єкції в ділянку, віддалену від подальшого втручання.



Знеболювання показано в таких випадках:

· лікування глибокого карієсу;

· викорінення або ампутація пульпи (депульпірування);

· викорінення (видалення) зуба;

· всі види хірургічних втручань;

· підготовка зубів до протезування;

· деякі види ортодонтичного лікування.



Перед проведенням анестезії стоматолог обов’язково повинен з’ясувати, чи немає у пацієнта серйозних соматичних захворювань або алергії на лікарські препарати і направити пацієнта, який вперше робить анестезію на алергопробу у спеціалізований алергоцентр. Протипоказаннями можуть бути:

Алергічні реакції після введення анестетиків;

Гострі серцево-судинні захворювання в анамнезі (інфаркти або інсульти менше півроку тому);

Цукровий діабет; Деякі інші гормональні порушення на тлі патологій органів ендокринної системи (тиреотоксикоз та інші)

ВАЖЛИВО: при декомпенсованих формах ендокринних захворювань лікування пацієнта має проводитися виключно в стаціонарі. Особливої обережності слід дотримуватися при проведенні анестезії дітям і вагітним жінкам.

Напередодні лікування і безпосередньо перед відвідуванням стоматолога слід утриматися від прийому алкогольних напоїв, оскільки етиловий спирт здатний зменшувати знеболюючий ефект більшості препаратів.

При емоційному стресі на ніч рекомендується прийняти заспокійливе. При нездужанні, зокрема — на тлі ГРВІ або грипу, всіх формах герпесу візит до лікаря слід відкласти.

Пацієнткам під час місячних також слід почекати з лікуванням зубів, якщо є така можливість. В цьому періоді підвищується нервова збудливість і сприйнятливість до препаратів. Видалення зубів та інші хірургічні втручання під час менструацій можуть стати причиною тривалої кровотечі.

Тому кожному пацієнту перед початком лікування дається час заповнити анкету, де вказуються всі особливості здоров'я для проведення безпечного лікування.

bottom of page