top of page
Пошук

ГЕРМЕТИЗАЦІЯ ФІСУР: ЩО ЦЕ ТА НАВІЩО


Один із способів профілактики карієсу - герметизація зубів у дітей. Ця стоматологічна процедура захищає важкодоступні для чищення ділянки молярів і премолярів від руйнування шкідливими бактеріями.



Суть методу

Герметизація зубів являє собою запечатування фісур. Так називаються природні заглиблення на жувальній поверхні зубів.

Заглиблення в зубах можуть бути:

- воронкоподібними (канавки добре мінералізовані; їх верх відкритий досить широко; їжа в них затримується мало, так як вони досить швидко омиваються слиною);

- поліпоподібний (минерализуются з боку пульпи);

- конусоподібними (мінералізація відбувається за рахунок попадання на зуби ротової рідини; в них досить часто затримується їжа);

- краплеподібні (минерализуются з боку пульпи).

Карієс вражає саме поглиблення в зубі. До того ж емаль в цій області найбільш тонка, а мінералізація настає мінімум через 2 роки після прорізування корінних зубів. Тому для профілактики фісурного карієсу важливо вживати заходів якомога раніше. Це захворювання зустрічається дуже часто, так як фісури - це дуже гарне місце для потрапляння їжі і розмноження шкідливих бактерій. При цьому, зуб отримує розм'якшення дна в поглибленні і емаль стає навколо фісури на вигляд каламутна.


Показання до герметизації фісур у дітей

У дитячій зубній емалі фтор і кальцій міститься досить в малій кількості - навіть при повному прорізуванні зубів, емаль не припиняє заповнювати нестачу різних мікроелементів. Тому проведення процедури герметизації фісур в більш ранньому віці, набагато надійніше і ефективніше.

Після прорізування 6-их постійних зубів (молярів) приводьте дитину на прийом до нашого стоматолога. Не всім дітям показана герметизація фісур, і встановити її необхідність може тільки лікар. Процедура, як правило, рекомендується в наступних випадках:

Занадто велика глибина фізіологічних заглиблень.

Незакінчена мінералізація емалі у зубу, що повністтю прорізався.

Початкова стадія фісурного карієсу.

У деяких ситуаціях цю процедуру лікар не рекомендує.

До складу застосовуваного при цій процедурі герметика входять протикарієсні речовини - фтор і кальцій. Ці компоненти сприяють живленню зубів, в рази знижуючи ризик виникнення карієсу. Тому батькам необхідно розуміти, що герметизація фісур - дуже корисна і потрібна процедура. Крім того, медична статистика свідчить: близько 90% пацієнтів, що вчасно звернулися за профілактичною процедурою до стоматологів, в майбутньому набагато рідше лікували карієс, що дозволяє заявляти, що герметизація фісур - це досить ефективний спосіб захисту зубів.

Основні протипоказання

Зазвичай герметизацію зубів дітям не проводять на тих молярах і премолярах, «вік» яких перевищив 4-5 років. Якщо до цього моменту ознаки карієсу не спостерігається, значить, фісури очищаються в достатній мірі і запечатувати їх необов'язково.

Герметизацію не роблять і в тому випадку, якщо канавки широкі і наліт в них не скупчується. До протипоказань відносяться також каріозна поразка міжзубних проміжків, неповне прорізування молярів, деякі індивідуальні особливості будови зубів.

Нагадуємо, що тільки лікар може визначити відсутність необхідності в заповненні фиссур герметиком або наявність протипоказань до нього.

Етапи процедури

У дітей герметизація фісур страху не викликає, тому що всі маніпуляції безболісні.

Основні етапи цієї профілактичної процедури:

Підготовка зуба. Поверхню очищають від залишків їжі і нальоту. Далі обробляють антисептичним матеріалом. Після ретельно висушують під напором теплого повітря.

Наносять на емаль спеціальну кислоту, яка забезпечує хороше зчеплення поверхні з герметиком. Перед цим зуби обкладають валиками, які захищають їх від впливу слини.

Потім кислоту змивають, а зуби просушують теплим повітрям. У висновку цього етапу фісури промивають дистильованою водою і знову просушують.

На етапі нанесення герметика на фісури накладають силант в рідкому стані.

Нанесений шар просушують під фотополімерною лампою.

На етапі шліфування стоматолог спочатку оцінює якість нанесення і при необхідності видаляє надлишки. Якщо після затвердіння гелю пацієнт відчуває дискомфорт, то лікар сточує їх шліфувальним інструментом. Щоб перевірити обсяг нанесення, стоматолог застосує спеціальний стоматологічний копіювальний папір.


Переваги методу

Ця профілактична процедура допомагає захистити зуби від карієсу, а також зупиняє його розвиток на самій ранній стадії. Тверді тканини насичуються фтором і стають міцнішими. Для дитини герметизація зуба проходить простіше і швидше, ніж лікування карієсу. Тому ми рекомендуємо приводити дітей до нас до появи ознак ураження емалі і інших насторожують симптомів.

bottom of page